75 χρόνια Πανελλήνιο Πρωτάθλημα!

Ένα μοναδικό ιστορικά ρεκόρ είχαμε καθώς το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τοιχοσφαίρισης διεξήχθη το 1947 στον ιστορικό Ο.Α. Αθηνών και σήμερα 75 χρόνια μετά είχαμε την διεξαγωγή του φετινού Πανελληνίου Πρωταθλήματος ανδρών/γυναικών & U15/17/19 στις ίδιες φιλόξενες εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών!

Στην κατηγορία των γυναικών για 12η φορά Πανελλήνια πρωταθλήτρια στέφθηκε η Ελίζα Καργιώτη που επικράτησε στον τελικό της Αθηνάς Γασπαρινάτου με σκορ 3-0. Στο μικρό τελικό η Ιωάννα Ζωή, 16 ετών, κέρδισε την Βελισσάρη Ιωάννα με σκορ 3-0.

Στην κατηγορία ανδρών ο Κωνσταντίνος Καργιώτης έγραψε το όνομα του στην λίστα με τους Πρωταθλητές Ελλάδας για τέταρτη φορά κερδίζοντας στον τελικό τον Λεωνίδα Μπενοβία με σκορ 3-0 σε έναν τελικό που δεν είχε πολλές διαφορές από τα προηγούμενα παιχνίδια τους. Την τρίτη θέση κατέλαβε ο 20χρόνος ταλαντούχος Κυριάκος Τζανάκης από τα Χανιά που μάλιστα είναι ο πρώτος Κρητικός ο οποίος ανεβαίνει στο βάθρο Πανελληνίου πρωταθλήματος. Στον μικρό τελικό κέρδισε σε ένα απίθανο αγώνα τον συγκλονιστικό Πέτρο Τζαμαλούκα με σκορ 3-2 , σε ένα ματς που σίγουρα συγκαταλέγεται στα κορυφαία, αν όχι το κορυφαίο των τελευταίων χρόνων , που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού με την ποιότητα , τον σεβασμό και τις διακυμάνσεις του σκορ.

Στα χαρμόσυνα νέα του τουρνουά είναι η μεγάλη ανάπτυξη του αγαπημένου μας αθλήματος στις μικρές ηλικίες με την μεγάλη συμμετοχή των νεαρών αθλητών στις κατηγορίες Τζούνιορ, με πάνω από 130 αθλητές! Χαρακτηριστικό και αξιέπαινο παράδειγμα αποτελεί ο Ο.Α. Χανίων όπου κατέβασε αποστολή με 55 νεαρούς αθλητές ακολουθούμενος σε αριθμό από τον Όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών και από τον Αίολο Πάτρας, τον Ο.Τ. Πειραιά, τον Ο.Τ. Θράκης και τον ΟΑΑ Ηράκλειο ενώ συμμετοχές είχαμε και από το Π.Κ. Τοιχοσφαίρισης και Αρίων Λουτρακίου.

Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την ανάπτυξη φυσικά έπαιξαν οι σωματειακές δομές που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια και αποτελούν αδιαφιλονίκητα έναν παράγοντα που πρέπει να προστατευθεί και να αναπτυχθεί για την περαιτέρω ανάπτυξη της τοιχοσφαιρισης στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα στην κατηγορία
Αγοριών u19 Πρωταθλητής Ελλάδας αναδείχθηκε ο Χριστόφορος Φλωρόπουλος του ΟΑ Αθηνών όπου επικράτησε στον τελικό του Στέλιου Ζερβού του ΟΑΧανιων με σκορ 3-0. Την τρίτη θέση κατέλαβε ο Απόστολος Χαλακατεβάκης του ΟΑΧανιων. Να σημειωθεί ότι άτυχος στάθηκε ο ελπιδοφόρος Κέιντι Χατελλάρι , νούμερο 1 του ταμπλό, ο οποίος υπέστη διάστρεμμα στον πρώτο του αγώνα στο ταμπλό των ανδρών και δεν μπόρεσε να συνεχίσει το τουρνουά.

Στα αγόρια u17 πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Μιχάλης Μαράκης του ΟΑ Χανίων με δεύτερο τον Ευθυμιου Νικόλα από τον Ο.Τ.Θράκης και τρίτο τον Καυμενακη Αριστοτέλη (ΟΑ Χανίων)

Στα αγόρια u15 πρώτος ήταν ο Μαρκόπουλος Νικόλας (Ο.Τ.Πειραιά) με την δεύτερη θέση να καταλαμβάνει ο Κοροβιλας Γιάννης (Ο.Τ.Πειραιά). Τρίτος ο Ευθυμιου Στυλιανός (Ο.Τ.Θράκης). Και σε αυτή την κατηγορία οι συμμετέχοντες έπαιξαν σωστό και δομημένο σκουός.

Στην κατηγορία των κοριτσιών u19 την πρώτη θέση κατέλαβε η Ιωάννα Ζώη (Ο.Τ.Πειραιά) , με δεύτερη την Βανταράκη Φαιδρά από τον Αίολο Αγυιάς και τρίτη Κονταξή Δέσποινα (ΟΑ Αθηνών).

Στα κορίτσια u17 πρώτη αναδείχθηκε η Σοφία Κασαπάκη ( ΟΑ Χανίων ) , δεύτερη η Ράγκου Αθανασία (Αίολος) και τρίτη η Χαιρετάκη Μυρτώ ( ΟΑ Χανίων).

Τέλος στα κορίτσια u15 η Αρμούτη Φωτεινή (Ο.Α. Αθηνών) κατέλαβε την πρώτη θέση , δεύτερη η Καραβιτάκη Χριστίνα ( ΟΑ Χανίων) και την τρίτη θέση κατέλαβε η Μουζιούρα Ελένη (ΟΑ Αθηνών) .

Στους τελικούς και στις απονομές παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Α. κ. Σταματιάδης ενώ στον χώρο βρέθηκε και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης που συνομίλησε με αθλητές και έβγαλε πολλές φωτογραφίες μαζί τους (βλέπε φώτο παρακάτω)

Στα παραλειπόμενα είχαμε την εντυπωσιακή επιστροφή σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του Πέτρου Τζαμαλούκα μετά από τέσσερα χρόνια, την μεγάλη προσέλευση του κόσμου που γέμισε τις κερκίδες μετά από πολλά χρόνια και την άριστη διοργάνωση από τον Επιδιαιτητή κ. Μαρίνο Σπαθή και την Βοηθό Επιδιαιτητή κ. Άννα Τομάζου. Υπήρχε ενδιαφέρον και για μια ακόμα συμμετοχή από τα παλιά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, του Βέλγου Φαμπιάν Καλαιτζή, αλλά δεν του επιτράπηκε να αγωνιστεί καθώς δεν έχει -και ποτέ δεν είχε- την Ελληνική υπηκοότητα.

Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα τελικά αποτελέσματα