ΟΑ Αθηνών, η μητρόπολη του ελληνικού σκουός

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η ριζική ανακαίνηση των τριών ιστορικών γηπέδων, όχι μόνο εσωτερικά αλλά και εξωτερικά με την απομάκρυνση της προηγούμενης στέγης και αντικατάσταση της με νέα σύγχρονη και με μόνωση, κάτι πολύ σημαντικό ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι πολυχτυπημένοι και ταλαιπωρημένοι τοίχοι των γηπέδων και τα σαθρά σημεία τους ανακατασκευάστηκαν, τα πατώματα ξύστηκαν και επανήλθε το χρώματα των τοίχων στο αρχικό τους, το λευκό. Τα γήπεδα χρησιμοποιούνται από τα μέλη του Ομίλου και κυρίως από τους αθλητές του συλλόγου, τα μέλη της αγωνιστικής ομάδας, που τόσες επιτυχίες συνεχίζουν να φέρνουν στον ΟΑΑ και η ανακατασκευή αυτή θα τους βοηθήσει περαιτέρω.

Ας δούμε όμως ένα αφιέρωμα που είχαμε κάνει στην Μητρόπολη του Ελληνικού σκουός:

oaa

Ελάχιστα είναι στην Ελλάδα τα Αθλητικά Σωματεία ή οι Αθλητικοί Όμιλοι που έχουν ζωή μεγαλύτερη των 100 ετών. Ανάμεσα σε αυτά, έχει λαμπρή θέση ο Όμιλος Αντισφαίρισης Αθηνών (Ο.Α.Α.), που ιδρύθηκε το 1895 ως «ATHENS LAWN TENNIS CLUB». Με αδιάκοπη λειτουργία και προσφορά στην αθλούμενη νεότητα, έχει σήμερα ζωή 122 ετών! «Πατάει» σε τρεις αιώνες (19ο, 20ο και 21ο) και σε δυο χιλιετίες (2η και 3η ) μ.Χ.

IMG_3950Ο Όμιλος Αντισφαιρίσεως Αθηνών είναι ο παλαιότερος, πολυπληθέστερος και πλέον πολυνίκης Όμιλος στην Ελλάδα. Υπήρξε από τουςπρωτοπόρους του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος και είχε την τιμή να φιλοξενήσει το άθλημα της αντισφαίρισης στους Α΄ Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 καθώς και στη Μέσο-Ολυμπιάδα του 1906 στα γήπεδα και εγκαταστάσεις που διατηρούνται απαράλλακτες μέχρι σήμερα. Η Αθήνα το 1895 είχε 128.000 περίπου κατοίκους. Διέθετε μόνο χωματόδρομους και ελάχιστους δρόμους στρωμένους με σκύρο. Ο φωτισμός της πόλης γινόταν με 2.000 φανούς. Ως μεταφορικά μέσα, διέθετε τις άμαξες και τον ιπποσιδηρόδρομο (βαγόνια συρόμενα από άλογα πάνω σε ράγες). Το κέντρο της πόλης και η δυτική πλευρά της βρισκόταν σε αναστάτωση (όπως σήμερα ολόκληρο το λεκανοπέδιο), από τα έργα που γίνονταν για το σιδηρόδρομο του οποίου η γραμμή επεκτεινόταν, υπογείως, από το Θησείο στο Μοναστηράκι και από εκεί στην Ομόνοια.

IMG_3951Στην Αθήνα αυτής της εποχής, ελάχιστοι ήσαν οι οπαδοί του τένις και μετέπειτα του σκουός. Σε χειρόγραφο του Αλέξανδρου Μερκάτη, ενός από τους πρώτους παίκτες, αναφέρεται: «…το τένις ήταν σχεδόν άγνωστον εν Ελλάδι. Ούτε εις δέκα δεν ηριθμούντο οι τότε παίκται, οι οποίοι και εθεωρούντο ως νεοτερίζοντες φρενοβλαβείς, διότι εν μέσω χειμώνος λευκά ενδεδυμένοι, ετόλμων να περιφέρονται εις τους δρόμους κρατούντες ρακέτταν…» και παρακάτω, στο ίδιο χειρόγραφο διαβάζουμε για τους ασχολούμενους με το τένις: «…ουδείς εφαίνετο πρόθυμος εις το να συνδράμη το έργον τους. Τουναντίον μάλιστα υφίσταντο και ουκ ολίγους χλευασμούς…» Πρόκειται για τους πρώτους παίκτες του τένις που αναζητούσαν κάποιο χώρο για να ασκούνται σ’ αυτή την ξενόφερτη από την Αγγλία «παιδιά».

IMG_3952Ένας καταπράσινος λουλουδιασμένος χώρος καταλαμβάνει μια έκταση 15,3 στρεμμάτων μεταξύ των Στύλων του Ολυμπίου Διός και της Ακρόπολης από τη μια, του Καλλιμάρμαρου Σταδίου και του λόφου του Αρδητού από την άλλη, και απέναντι από το Ζάππειο Μέγαρο και τον Εθνικό κήπο στην περιοχή του Ολυμπιείου και στην καρδιά της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών χώρων. Ο Ο.Α.Α. έχει το μοναδικό προνόμιο, να μπορεί να καυχάται ότι στις εγκαταστάσεις του, δίπλα στους Στήλους του Ολυμπίου Διός, διεξήχθη το αγώνισμα του τένις, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1896.

Τα μέλη του Ο.Α.Α. έχουν την δυνατότητα να κάνουν χρήση όλων των εγκαταστάσεων του Ομίλου, κτιριακών και υπαιθρίων όπως:

 • 12 Γήπεδα τένις , χωμάτινα και Green Set (όταν δεν χρησιμοποιούνται από τις σχολές του Ομίλου).
 • 3 Γήπεδα Squash
 • Γυμναστήριο ( τους μήνες Σεπτέμβριο-Ιούνιο πρόγραμμα γυμναστικής με γυμναστή )
 • Αποδυτήρια ανδρών ( ντους- χαμάμ- σάουνα)
 • Αποδυτήρια γυναικών (ντους-σάουνα)
 • Εστιατόριο για τα μέλη και τους προσκεκλημένους τους.
 • Εντευκτήριο ( κεντρικός μουσειακός χώρος με εκθέματα, ενθυμήματα και χώρους διεξαγωγής χαρτιών, τάβλι και μπριτζ).
 • Ταράτσα του εντευκτηρίου (χώρος δεξιώσεων)
 • Κυλικείο
 • Χώρος παιδικής χαράς
 • Χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων.
 • Υπαίθριο καθιστικό πολλαπλής χρήσης

IMG_3953Η τοιχοσφαίριση στον Όμιλο παίζεται από τις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι από τους πρώτους Ομίλους στην Ευρώπη που καλλιεργούσαν το σπορ αυτό, πάντα ερασιτεχνικά και με τα πραγματικά αθλητικά ιδεώδη. Αποτέλεσμα της ιστορικής αυτής ιδεολογίας που ισχύει μέχρι και σήμερα είναι ότι όποιος εγγράφεται στον ΟΑΑ και ασχολείται με το Squash, μπαίνει σε ένα κύκλο, αγνών φιλάθλων, ερασιτεχνών, φανατικών, «παρε-ίστικων» και ανθρώπων που εκτιμούν το «fair play». Στην Ελλάδα το Squash δεν είναι διαδεδομένο και επικερδές, ίσως αυτό να είναι και καλό διότι ακόμη, σχεδόν όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους. Ο Όμιλος φιλοξενεί κάθε χρόνο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, παλαιότερα το Athens Greek Open για περισσότερο από 65 χρόνια, και πολλά άλλα εποχικά, εφηβικά και νεανικά Πρωταθλήματα. Η Ελληνική Εθνική Ομάδα της Τοιχοσφαίρισης που συμμετέχει σχεδόν ανελλιπώς στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα από το 1972, απαρτίζεται συνήθως από παίκτες του Ομίλου. Η θέση της Ελληνικής Ομάδας στην Ευρωπαϊκή κατάταξη, ήταν πάντα αξιοπρεπής, τηρουμένων των αναλογιών των απασχολουμένων με το squash, και έχει φτάσει μέχρι και την 9η θέση στην Ευρώπη ενώ συνήθως κινείτω περί των θέσεων 15-19 ενώ τα τελευταία χρόνια, υπάρχει συμμετοχή και Γυναικείας Εθνικής Ομάδας. Τον Οκτώβριο του 2010, έγινε για πρώτη φορά Βαλκανικό Πρωτάθλημα Τοιχοσφαίρισης στο Βελιγράδι όπου και η Ανδρική και η Γυναικεία ομάδα κατέκτησαν την 1η Θέση. Το Σεπτέμβριο του 2011 η Γυναικεία ομάδα για 2η φορά κατέκτησε το Βαλκανικό Πρωτάθλημα. Η Ανδρική ομάδα δεν συμμετείχε.

IMG_3955Μέχρι πολύ πρόσφατα όλοι οι Πρωταθλητές και Πρωταθλήτριες Ελλάδας ήταν αθλητές του ΟΑΑ. Να αναφέρουμε αυτούς που έγραψαν ιστορία με τους τίτλους τους, τον Στρατή Δημητριάδη, τον Γιώργο Μπαρλέτη (που μετέπειτα ηγήθηκε και του Ελληνικού σκουός για πολλά χρόνια), του Ελευθέριου Γαβαλά, του Παναγιώτη Βασιλείου, του Νίκου Μουστρούφη και του Πέτρου Τζαμαλούκα, είκοσι συνεχή χρόνια Πρωταθλητή του ΟΑΑ και Πανελληνιονίκη 2003 & 2016. Να αναφέρουμε και κάποιους άλλους που μπορεί να μην κατέκτησαν τίτλο αλλά ήταν για πολλά χρόνια στις πρώτες θέσεις όπως ο Νίκος Κουρεμένος, ο Περικλής Νομικός και ο Παύλος Παυλίδης. ενώ από τις γυναίκες να αναφέρουμε την Ειρήνη Εφραιμίδη και την Ζέτα Τζαμαλούκα.

Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί και αγωνιστική ομάδα εφήβων-νεανίδων υπό την επίβλεψη των προπονητών Π. Τζαμαλούκα & Λ. Τζάκου με τους αθλητές του Ομίλου να είναι οι Πανελληνιονίκες σε όλες τις κατηγορίες και τα μέλη των Εθνικών ομάδων σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες U15, U17 & U19!

3Εκτός από τους πολλούς επώνυμους πολιτικούς, διπλωμάτες και Βασιλείς που λάτρεψαν, έμαθαν και έπαιξαν Squash στον Όμιλο, έχουν παίξει και παγκόσμιοι Πρωταθλητές που έλαβαν μέρος στο Athens Greek Open, όπως ο αείμνηστος Ahmed Safwad, ο Peter Marshall, o Karim Abdel Gawad, o John White, o Martin Heath, o Omar Mosaad, O Omar El Borolosy, o Jonah Barrington, o Eastern, o Abbas Kaoud, oι Gamal & Mohamed Awad, ο επί πολλά χρόνια Νο1 της Παγκόσμιας κατάταξης επαγγελματιών Peter Nicol, ο Paul Gregory, o Ahmed Barada,  και πολλοί άλλοι. Η ιστορία των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων που όλοι έχουν διεξαχθεί στον Όμιλο είναι από το 1947.

IMG_4429

DSC02930

IMG_4438

Advertisements