Συνέντευξη: η Λένια και ο Κυριάκος ανοίγουν τα φτερά τους

Σήμερα θα δώσουμε τον λόγο σε δύο νέα παιδιά και πρωταθλητές, την Λένια Γκιθκοπούλου του ΟΑ Αθηνών και τον Κυριάκο Τζανάκη του ΟΑ Χανίων, τους νικητές του τελευταίου Όπεν και από αυτούς που έχουν ξεχωρίσει από τους νέους αθλητές και αθλήτριες. Με ήδη αρκετές αγωνιστικές εμπειρίες αλλά και παιδιά με ήθος και ισχυρή προσωπικότητα είναι μεγάλη μας χαρά που στο Squash.gr τους πήραμε την πρώτη τους συνέντευξη. Ας δούμε τι έχουν να πούνε:

Γεια σας παιδιά! Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το σκουός;

Λένια: Η πρώτη μου επαφή με το άθλημα ήταν αρκετά τυχαία. Στον όμιλο που έπαιζα τένις υπήρχε ένα γήπεδο σκουός, στο οποίο ωστόσο δεν είχα δώσει ποτέ κάποια σημασία. Μια φορά έτυχε να περάσω απ έξω και να δω κάτι φίλες μου να παίζουν, και μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Έπειτα δοκίμασα, και κόλλησα εντελώς.

Κυριάκος: είχα 2-3 γνωστούς που έπαιζαν σκουος, ένας εκ των οποίων πολύ στενός μου φίλος και έπειτα από μια αναζήτηση στο YouTube πείστηκα να δοκιμάσω.

Νομίζετε ότι είχατε από πολύ μικρή ηλικία τάση προς τα αθλήματα ρακέτας ή ανακαλύψατε το ταλέντο στην πορεία;

Λένια: Έπαιζα τένις για 10 χρόνια, σε αγωνιστικό επίπεδο, όποτε ήμουν ήδη εξοικειωμένη με την χρήση της ρακέτας.

Κυριάκος: Από την ηλικία των τεσσάρων ετών μέχρι την ηλικία των δεκατεσσάρων ασχολιόμουν επιτυχημένα με το τένις, αλλά λόγω των τραυματισμών το ειχα σταματήσει, οπότε είχα την επαφή με την ρακέτα.

Έχετε ήδη συμμετέχει σε Πανευρωπαικούς αγώνες, εσύ Λένια σε τρεις και εσύ Κυριάκο σε δύο. Τι σημαίνει για εσάς η παρουσία σας σε αυτούς τους αγώνες;

Λένια: Οι Πανευρωπαϊκοί αγώνες μου έδωσαν την δυνατότητα να αγωνιστώ εκπροσωπώντας την Ελλάδα, γεγονός για το οποίο ειμαι πολύ περήφανη. Ήταν ένα κίνητρο για να δουλέψω περισσότερο και να βελτιωθώ όσο περισσότερο μπορούσα.

Κυριάκος: είναι μια από τις εμπειρίες που σου μένουν χαραγμένες στο μυαλό, όσα χρόνια και να περάσουν. Πρώτα από όλα νιώθεις περηφάνια και δέος που σου δίνεται η ευκαιρία να τιμήσεις το εθνόσημο και τυχερός που συμμετέχεις σε μια γιορτή του αθλήματος.

Μιλήστε μας λίγο περισσότερο για την εμπειρία της συμμετοχής σας σε αυτούς;

Λένια: Οι Πανευρωπαϊκοί αγώνες μου έδωσαν την δυνατότητα να πάρω μέρος σε ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα στα οποία μπορεί να συμμετέχει ένας αθλητής, και δε εκπροσωπώντας την χώρα μας. Στους αγώνες αυτούς, είδα πραγματικά το πόσο υψηλό είναι το επίπεδο του αθλήματος στο εξωτερικό. Αγωνίστηκα ενάντια σε παιδιά που παίζουν σκουός όλη τους την ζωή, έχουν τρομερά ταλέντα, και προσκόμισα απίστευτες εμπειρίες ζωής. Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι όμως, γνωρίσαμε παρά πολλά άτομα και κάναμε φίλους απ’ όλο το κόσμο.

Κυριάκος: Ήταν 12 αξέχαστες μέρες όπου η ελληνική αποστολή γίναμε μια οικογένεια. Συνάψαμε φιλίες με άτομα από άλλες χώρες και μέσα σε ένα ευχάριστο κλίμα αλληλοσεβασμού, το ευχαριστήθηκαμε. Από την αγωνιστική πλευρά συμμετείχαμε στο υψηλότερο επίπεδο που μπορεί να συναντήσει κάποιος σε ένα τουρνουά κάτι που αποτελεί μέγιστη τιμή για έναν αθλητή της ηλικίας μας.Το σημαντικότερο είναι ότι μπορέσαμε να σταθούμε αξιοπρεπώς.

Ποιες είναι κατά την γνώμη σας οι μεγαλύτερες προκλήσεις για έναν αθλητή που θέλει να περάσει από την απλή ενασχόληση σε ερασιτεχνικό επίπεδο στους επαγγελματικούς αγώνες;

Λένια: Θεωρώ πως για να ακολουθήσει κάποιος το κομμάτι του πρωταθλητισμού και ειδικά να το πάει σε επαγγελματικό επίπεδο, πρέπει πρωτίστως να συνειδητοποιήσει τι θυσίες θα υποχρεωθεί να κάνει. Δεν είναι πολλοί διατεθειμένοι να παραμερίσουν τις ανέσεις και την καλοπέραση ώστε να αφοσιωθούν στις προπονήσεις. Ειδικά σε νεαρή ηλικία, είναι ακόμα πιο δύσκολο αφού οι «πειρασμοί» είναι περισσότεροι, είτε με την μορφή φίλων, εξόδων κλπ.

Κυριάκος: Οι μεγαλύτερες προκλήσεις είναι ότι για να επιτύχει κάποιος πρέπει να θυσιάσει αρκετό μέρος, από αυτό του ελεύθερου του χρόνου για το άθλημα. Πρέπει να θυσιάσει αρκετές ώρες σε προπονήσεις, γυμναστήριο για ενδυνάμωση και αποφυγή τραυματισμών, κομμάτια τακτικής, παρακολούθηση βίντεο από επαγγελματικούς αγώνες και να προσέχει την διατροφή του.

Πείτε μας ποιος ήταν ο πιο δύσκολος αντίπαλος που αντιμετώπισες μέχρι τώρα;

Λένια: Οι δυσκολότεροι αγώνες που έχω παιξει ήταν κατά την διάρκεια του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Πορτογαλία. Συγκεκριμένα μπορώ να διακρίνω ως πιο απαιτητικό τον αγώνα μου έναντι σε μια κοπέλα της ομάδας της Ελβετιας, την Sara Lüdin, καθώς και ενταντι σε μια Ολλανδέζα, την Juliette Permentier.

Κυριάκος: Ο δυσκολότερος αντίπαλος που έχω αντιμετωπίσει ποτε ειναι στον αγώνα της Εθνικής μας ομάδα εναντίον της αντίστοιχης της Γαλλίας, όταν αναμετρηθηκα με τον Γάλλο νούμερο 1 στην Ευρώπη και 2 στην παγκόσμια κατάταξη Victor Crouin. Ήταν μια τρομερή εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη και ευχαριστήθηκα πολύ την ώρα που ήμουν στο γηπεδο μαζί του.

Τι πρόγραμμα έχεις στην καθημερινότητά σου;

Λένια: Η καθημερινότητα μου είναι αρκετά δύσκολη, καθώς συνδυάζω καθημερινή παρακολούθηση στη σχολή μου, μαζί με προπονήσεις και γυμναστική. Συγκεκριμένα, 3 φορές την εβδομάδα έχω προπονήσεις με την ομάδα του ΟΑΑ, όπου η κάθε μια διαρκεί για 2:30-3 ώρες. Οι ώρες αυτες αποτελούνται από προπόνηση σκουός αλλά και από γυμναστική. Τις υπόλοιπες μέρες, όταν έχω κενό από την σχολή μου πηγαίνω για σόλο προπόνηση, παίζω με τον Πέτρο ή με κάποιο άλλο παιδί της ομάδας.

Κυριάκος: Στην καθημερινότητα μου εχω 7 ώρες σχολείο και μετά 2-3 ώρες φροντιστήρια και άλλες 2-3 ώρες διάβασμα. Τα σαββατοκύριακα οι ώρες διαβάσματος αυξάνονται, οπότε είναι εύληπτο ότι είναι δύσκολο να βρεθούν ώρες προπόνησης.

Πιστεύεις ότι μπορείς να συνδυάσεις σπουδές και πρωταθλητισμό;

Λένια: Για μένα, άμα κάποιος το θέλει πραγματικά μπορεί να τα συνδυάσει. Θα είναι φυσικά δύσκολο αλλά με θέληση και καλή διαχείρηση χρόνου μπορεί κάποιος να αφοσιωθεί στις σπουδές του αλλά και να ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό.

Κυριάκος: Φυσικά με καλό πρόγραμμα και σωστή διαχείριση , όλα συνδυάζονται, φέτος πάρα τις υψηλές υποχρεώσεις προσπαθώ να πηγαίνω προπόνηση 2-3 ώρες την εβδομάδα.

Ποιοι σε υποστηρίζουν στη ζωή σου και ποιους χορηγούς έχεις στην προσπάθειά σου να εξελιχθείς ως αθλητής;

Λένια: Πρωτίστως η οικογένεια μου που είναι δίπλα μου σε ότι κι αν κάνω και οποία απόφαση κι αν πάρω. Με έχουν βοηθήσει πολύ ψυχολογικά κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πέρα από αυτό, φυσικα ο προπονητής μου και οι συναθλητές μου είναι μαζί μου στα πάντα.

Κυριάκος: Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τους γονείς μου και την μεγαλη μου αδερφή για την ατέρμονη στήριξη που μου παρέχουν σε όλη μου την ζωή. Επίσης σημαντική είναι η προσφορά του Κυρίου Γιώργου Λυμπεροπουλου που με στηρίζει μέσω της Tecnifibre Greece και μου παρέχει τον κορυφαίο εξοπλισμό της Tecnifibre από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του. Είναι πολύ σημαντικό για έναν αθλητή να έχει τόσο σημαντική υποστήριξη στο πρόσωπο του. Επίσης ευγνώμων ειμαι και στον Πέτρο Τζαμαλούκα που με συμβουλές με βοηθάει πολύ τόσο στο σκουος αλλά και στην καθημερινή ζωή. Επίσης σημαντική είναι και η συμβολή των κύριων Μαρκαντωνακη , Σκαρακη, Καφανταρη και Φουντουλακη που από τις πρώτες μέρες που ασχολήθηκα με το άθλημα με βοηθούν να βελτιώνομαι και ως σκουοσιστας και ως άνθρωπος.Επισης και οι 2 πολύ καλοί μου φίλοι Μπρούνο Ορτολανο και Ανδρέας Ζερβός.

Ένας νεαρός καινούργιος σκουοσίστας διαβάζει αυτή τη στιγμή τη συνέντευξή σας. Έστω πως είστε δίπλα του, τι θέλετε να του πείτε;

Λένια: Θα του έλεγα να ακολουθήσει τις κλίσεις και τα πάθη του. Να δουλέψει για αυτά που αγαπάει και να μην τα παρατήσει άμα βρεθεί αντιμέτωπος με δυσκολίες. Η επιτυχία έρχεται μετά από πολλές ήττες και λάθη, καθώς μέσα αυτά μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι.

Κυριάκος: Θέλω να του πω ότι πρέπει να κάνει θυσίες για να επιτύχει και να παλέψει. Κανένας δεν έγινε πρωταθλητής από την μια μέρα στην άλλη, πρώτα έρχονται οι αποτυχίες και μετά ακολουθούν οι επιτυχίες. Δεν πρέπει να απογοητεύεται από τις ήττες αλλά να βρίσκει κίνητρο για να βελτιωθεί και να παρουσιαστεί την επόμενη φορά δριμύτερος.

Ποιόν Έλληνα αθλητή θαυμάζετε και γιατί;

Λένια: Στο ελληνικό σκουός θαυμάζω κυρίως δυο αθλητές. Αρχικά, την Ελίζα Καργιωτη, η οποία με βοήθησε να γνωρίσω το αθλημα. Το παιχνίδι και η τεχνική της με εξέπληξε από την πρώτη στιγμή. Ακόμα θαυμάζω και τον προπονητή μου, Πέτρο Τζαμαλουκα, οχι μόνο για τα αγωνιστικά του ταλέντα όσο και για τα προπονητικά του. Ως αθλητής, εντυπωσιάζει τους πάντες με τις ικανότητες του και τον άριστο χειρισμό της ρακέτας. Όσον αφορά την προπόνηση, είναι γεμάτος πάθος το οποίο μας μεταφέρει, κάνοντας μας να αγαπησουμε το αθλημα ακόμα περισσότερο.

Κυριάκος: Θαυμάζω πολύ 2 ανθρώπους από τον χώρο τους σκουος στην Ελλάδα. Τον Δημήτρη Σκαρακη καθώς συμπεριφέρεται σε όλους τους μαθητές του σαν πατέρας και τους γαλουχει σύμφωνα με τα ολυμπιακά ιδεώδη. Δίνει και την ψυχή του για τους νεαρούς αθλητές και αν το σκουος στην Κρήτη είχε ένα πρόσωπο θα ήταν αυτός.

Επιπλέον , θαυμάζω και τον Πέτρο Τζαμαλουκα καθώς μέσα από το ταλέντο του και την σκληρή δουλειά του , έχει αποκτήσει μια απαράμιλλη τεχνική και μπορεί να σε κάνει να μαγευτείς με τον τρόπο παιχνιδιού του. Επίσης στηρίζει τα νέα παιδιά, τα αγαπάει και τα παρακινεί να αγαπήσουν το άθλημα. Εχει σημαντική προφορά στο σκουος στην Ελλάδα κάτι που πιστεύω θα φανεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον.

Και ποιόν ξένο αθλητή ;

Λένια: Όσον αφορά ξένους αθλητές, έχω μεγάλο θαυμασμό για την Nouran Gohar. Ο λόγος είναι πως παρά την νεαρή της ηλικια, έχει κατακτήσει πολλούς τίτλους και βρίσκεται πολύ ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη. Η μαχητικότητα,το ταλέντο και το παθος της την διακρίνουν και της ανοίγουν το δρόμο για πολλές ακόμα διακρίσεις.

Κυριάκος: Θαυμάζω τον Mohamed Elsorbagy καθώς παλεύει σε κάθε αγώνα με όλες του τις δυνάμεις. Η μαχητικότητα του αλλά και η ελληνική ψυχή που βγάζει ( είναι Αιγύπτιος) είναι η αιτία που έχει διαγράψει μια λαμπρή καριέρα.

Πείτε μας μετά το πρώτο σας τουρνουά για την νέα σεζόν τι ακολουθεί;

Λένια: Μετά το πρώτο οπεν, στο οποίο βγήκα πρώτη στην κατηγορία κοριτσιών U19 και 4η στην κατηγορία γυναικών, θέλω να προπονηθώ ακόμα περισσότερο, ώστε να βελτιωθώ αγωνιστικά αλλά και ψυχολογικά.

Κυριάκος: Μετά από το 1ο πανελλαδικό πρωτάθλημα όπου κατάφερα να υπερασπιστώ τον τίτλο μου στην κατηγορία κάτω των 19 ετών, αφοσιώνομαι πλήρως στις μαθησιακές μου υποχρεώσεις και θα δω αν καταφέρω να παραβρεθώ και στο 2ο φετινό πρωτάθλημα. Εύχομαι ο όμιλος αντισφαίρισης Χανίων να συνεχίσει την τρομερή στήριξη που μας προσφέρει και να καταφέρει να διοργανώσει ένα πανελλαδικό τουρνουά στα Χανιά. Σίγουρα πάντως διατηρώ την φόρμα μου εν όψη του πανελλήνιου πρωταθλήματος.

Τέλος ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου στο άθλημα;

Λένια: Επόμενος στόχος μου είναι η συμμετοχή μου πανευρωπαϊκους αγώνες, ως μέρος πλέον της εθνικής γυναικών. Στο πλησιέστερο μέλλον, πρωταρχικός στόχος μου είναι να πάω καλά στο Romanian Open στο οποίο θα αγωνιστώ στις 15-18 Νοεμβρίου, καθώς και στο 2ο ελληνικό οπεν που γίνεται τον Δεκέμβρη.

Ωστόσο, πέραν αυτού θα ήθελα να ξεκινήσω μέσα στο 2019 να συμμετέχω στα επαγγελματικά τουρνουά της PSA ενώ θέλω να φτάσω σε ένα σημείο αγωνιστικά στο οποίο θα ειμαι η ίδια περήφανη για το παιχνίδι μου.

Κυριάκος: Στόχος μου είναι βελτιωθω σε όλα τα στοιχεία του παιχνιδιού μου ώστε να μπορέσω να σημειώσω νίκες και σε επαγγελματικό επίπεδο, όλα αυτά βέβαια να τα συνδυάσω με την σχολή της επιθυμίας μου. Τέλος όνειρο μου είναι η συμμετοχή στην εθνική ομάδα ανδρών και θα δουλέψω σκληρά προκειμένου να το επιτύχω.

Advertisements