Συνέντευξη Φώτη Ζαφειρίου: Ένα Χανιωτάκι που ζει στις ΗΠΑ στην εθνική ομάδα σκουός

από τα Χανιώτικα Νέα 20/8/18 (Μάκης Καρτσωνάκης)

Ενα αγοράκι 13 μόλις ετών, είναι εδώ και μερικούς μήνες μέλος της Εθνικής ομάδας σκουός. Μάλιστα, η τελευταία αποστολή που πήρε μέρος ήταν στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη τον περασμένο Μάιο (10-13/5) στο Μάλμε της Σουηδίας και ήταν η πρώτη για παιδιά κάτω των 15 ετών.

Η αναφορά γίνεται στον Φώτη Ζαφειρίου, ένα παιδί που είναι “ειδική” περίπτωση, αφού ναι μεν συμμετέχουν και άλλα χανιωτάκια στις τάξεις της Εθνικής (Χρήστος Κασαπάκης, Κυριάκος Τζανάκης και Ανδρέας Ζερβός), ωστόσο ο συγκεκριμένος ζει το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου στις Ηνωμένες Πολιτείας, όντας μαζί με τους γονείς του, κάτοικος Βοστώνης. Ο μικρός Φώτης έρχεται κάθε χρόνο για δύο μήνες στην Ελλάδα, μένοντας τον ένα μήνα στην Αθήνα προκειμένου να δει την οικογένεια του πατέρα του και τον άλλο μήνα βρίσκεται στα Χανιά, απ’ όπου κατάγεται η μητέρα του και βρίσκεται εδώ η οικογένειά της.

Για ένα παιδί νεαρό σε ηλικία είναι πραγματικά κάτι πολύ όμορφο να ζει ουσιαστικά στην άλλη πλευρά του πλανήτη και σε κάποια διαστήματα μέσα στη χρονιά να αγωνίζεται με την Εθνική ομάδα της χώρας μας στο σκουός σε επίσημες διοργανώσεις, με αυτήν στο Μάλμε να ήταν η πρώτη του. «Είναι μεγάλη τιμή να μπορώ να αγωνίζομαι με την Εθνική ομάδα της Ελλάδος. Παρόλο που ζω στην Αμερική, είμαι πάνω απ’ όλα Ελληνας», τονίζει, μιλώντας στα “Χ.ν.”, ο νεαρός αθλητής. «Η συμμετοχή μου με την Εθνική στους πανευρωπαϊκούς αγώνες, με έκανε να αισθάνομαι έναν πιο δυνατό δεσμό με την Ελλάδα. Εξάλλου, κάθε καλοκαίρι, όπως αυτές τις μέρες, είμαι στην Ελλάδα για περίπου δυο μήνες. Κάθομαι ένα μήνα στην Αθήνα για να δω την οικογένεια από την πλευρά του μπαμπά μου και έναν ακόμη μήνα στα Χανιά για να δω την οικογένεια από την πλευρά της μαμάς μου. Είμαι τυχερός γιατί και στα δυο μέρη μπορώ να συνεχίζω τις προπονήσεις μου στο σκουός. Στην Αθήνα, ως αθλητής του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών, με τον κ. Πέτρο Τζαμαλούκα και στα Χανιά ως αθλητής του Ομίλου Αντισφαίρισης Χανίων με τον κ. Δημήτρη Σκαράκη. Επομένως, η μόνη διαφορά στη συμμετοχή μου με την Εθνική ομάδα από ένα παιδί που μένει στην Ελλάδα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των προπονήσεων μου γίνονται στην Αμερική», αναφέρει ο Φώτης.

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Ρωτήσαμε τον Φώτη για το ποιες είναι οι διαφορές, όπως τις αντιλαμβάνεται εκείνος, οι οποίες υπάρχουν στον αθλητισμό μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. «Δεν γνωρίζω το σχολικό πρόγραμμα των παιδιών στην Ελλάδα, αλλά σύμφωνα με τα ξαδέρφια μου, τα παιδιά έχουν αρκετή εργασία μετά το σχολείο κάθε μέρα. Στην Αμερική, κάνουμε την περισσότερη εργασία μας κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών και στην ηλικία μου χρειάζεται μόνο περίπου 1,5 – 2 ώρες εργασία στο σπίτι», λέει ο Φώτης, «έτσι έχω ελεύθερο χρόνο για τις εξωσχολικές δραστηριότητές μου, όπως το σκουός και το βιολί. Παίζω σκουός 2-3 φορές την εβδομάδα για περίπου 2 ώρες κάθε φορά. Του χρόνου ελπίζω να μπορώ να κάνω προπονήσεις 3-4 φορές την εβδομάδα. Επίσης, δεν γνωρίζω τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα με το σκουός, αλλά στις ΗΠΑ υπάρχουν τουρνουά σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο για όλες τις κατηγορίες».

Για το σκουός ως άθλημα τονίζει ότι, «το αγάπησα γιατί έχει ένα γρήγορο ρυθμό και επειδή μου αρέσει η στρατηγική που χρησιμοποιείται στο παιχνίδι. Παίζω σκουός επειδή απολαμβάνω τον χρόνο μου στο γήπεδο χωρίς να σκοπεύω να γίνω επαγγελματίας. Θέλω όμως να βελτιώνομαι συνεχώς, ώστε να μπορώ να απολαύσω το άθλημα όλο και σε υψηλότερο επίπεδο».

ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ

Για το τέλος, ρωτήσαμε τον Φώτη για το πώς του φαίνονται τα Χανιά ως τόπος από τα οποία εξάλλου κατάγεται από την πλευρά της μητέρας του. «Τα Χανιά είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της γης, έχει χαρούμενους ανθρώπους και πανέμορφα τοπία», επισημαίνει ο Φώτης Ζαφειρίου. «Για μένα, το πράγμα που κάνει τα Χανιά ένα τόσο υπέροχο μέρος είναι η οικογένειά μου. Σχεδόν όλη η οικογένειά μου ζει στα Χανιά κι έτσι με χαρά ανυπομονώ να έρχομαι κάθε καλοκαίρι και να περνάω χρόνο μαζί τους. Κάνουμε εκδρομές, πάμε στη παραλία και όπου κι αν πας έχει πεντανόστιμο φαγητό! Επίσης είμαι τυχερός που βρήκα τις εγκαταστάσεις στα Χανιά, γιατί μπορώ και συνεχίζω τις προπονήσεις μου στο σκουός με τον κ. Δημήτρη Σκαράκη. Ο κ. Δημήτρης με γνώρισε και με άλλα παιδιά και κάνουμε καλή παρέα μέσα κι έξω από το γήπεδο. Πέρυσι είχε έρθει και ο κ. Πέτρος Τζαμαλούκας από την Αθήνα κι αισθάνθηκα ότι σχεδόν όλο το σκουός της Ελλάδος ήταν στα Χανιά! Στα Χανιά εκτός από σκουός κάνω και ιστιοπλοΐα, μου αρέσει όταν βγαίνουμε από το λιμάνι με δυνατό αέρα και το σκάφος πηγαίνει γρήγορα. Πάω στα Χανιά για ένα μήνα το χρόνο, αλλά όσο βρίσκομαι εκεί δεν αφήνω στιγμή ανεκμετάλλευτη», καταλήγει ο 13χρονος αθλητής.

Advertisements