Εθελοντισμός ή εθελοτυφλισμός;

Επανερχόμαστε στην έρευνα μας για τις δομές του ελληνικού σκουός και τους ανθρώπους του. Ως ένα μικρό άθλημα χωρίς ουσιαστικούς πόρους και με την κρίση να κρέμεται πάνω από το κράτος που συνεχώς περικόπτει για να τα βγάλει πέρα, με την ίδια κρίση να κρέμεται βέβαια και πάνω από εμάς τους ίδιους, στηριζόμαστε όλο και πιο πολύ στην ιδιωτική πρωτοβουλία και τον εθελόντισμο κάποιων που αγαπούν το άθλημα και που επιθυμούν να αναπτυχθεί. 

Μέσα από την ιστοσελίδα μας έχουμε αρκετές φορές κάνει ιδιαίτερη μνεία σε εθελοντές που προσφέρουν αφιλοκερδώς τον προσωπικό τους χρόνο έτσι ώστε να γίνουν κάποια ουσιαστικά πράγματα για το άθλημα στην χώρα μας. Όλους αυτούς οι οποίοι είναι εκεί για όλους εμάς διοργανώνοντας τουρνουά και εκδηλώσεις στον ΟΑΑ, στην Βάρη, στο Holmes, στην Ρόδο, στην Πάτρα και σε όλη την Ελλάδα, όλους αυτούς που αφήνουν τις οικογένειες τους για να συνοδεύσουν τις εθνικές μας ομάδες, όλους αυτούς που προσθέτουν έστω και ένα μικρό λιθαράκι στην ανάπτυξη του αθλήματος μας, αυτοί οι οποίοι πραγματικά δεν αμοίβονται ούτε με ένα ευρώ, οι εθελοντές μας!

Δεν είναι κακό να αμοίβεσαι για κάτι, πόσο μάλλον αν το κάνεις με επαγγελματισμό και συνέπεια. Είναι όμως εντελώς άκομψο κάποιοι οι οποίοι αμοίβονται με χιλιάδες ευρώ να αποκαλούν τους εαυτούς τους εθελοντές και αφανείς ήρωες κάτι που είναι εντελώς προσβλητικό για όλους αυτούς που πραγματικά είναι. Έπειτα από έρευνα την οποία κάναμε σχετικά με τις υπηρεσίες livestreaming και όχι μόνο πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι ο άνθρωπος που ανέλαβε αυτή την εργασία και που δήλωσε ότι το κάνει εθελοντικά (!) αμοίβεται και μάλιστα με εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ όπως επίσης αμοίβεται (τουλάχιστον μέχρι και πέρσι) και για την λειτουργία, φιλοξενία και ενημέρωση του σαιτ που εκτός των άλλων προσφέρει και την συγκεκριμένη υπηρεσία του livestreaming. Όλο αυτό το κόστος καλύπτεται από το ταμείο στο οποίο συνισφέρουμε όλοι μας με την συνδρομή μας ως μέλη, με κάποιο μέρος από τα entry fee των τουρνουά, δίνοντας πέντε από εδώ δέκα από εκεί είκοσι πιο πέρα κλπ κλπ. Αν μάλιστα υπολογίσουμε το ποσό που συνεισφέρει ο κάθε ένας από εμάς που συμμετέχει στις περισσότερες εκδηλώσεις, την συνδρομή μας κ.α. τότε το ποσό αυτό ξεπερνά τα 150€ ανά έτος, ποσό αρκετά σημαντικό. 

Ένα όμως ερώτημα το οποίο δεν έχει απαντηθεί ακόμα από τους αρμοδίους έπειτα από πολλαπλές έγγραφες αλλά και προφορικές αιτήσεις μας στις υποτιθέμενες Γ.Σ. είναι να μας ενημερώσουν για τα έσοδα αλλά και τα έξοδα της τελευταίας τριετίας δηλαδή για τον οικονομικό απολογισμό που ουδέποτε έχει ανακοινωθεί και είναι έως σήμερα μυστικό. Ένας σύλλογος υποχρεούται να ανακοινώνει οικονομικό απολογισμό ενά εξάμηνο ή έστω ετησίως και αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί εδώ και τρία χρόνια. Αν άλλωστε δεν ξέρουμε τι εισπράχτηκε και που ξοδεύτηκε πως θα αποφασίσουμε ποιόν να επιλέξουμε να μας εκπροσωπήσει; Εδώ να προσθέσουμε ότι αυτό δεν είναι μομφή σε οποιονδήποτε οι οποίοι άλλωστε μας είναι και πολύ αγαπητοί και δεν υπονοούμε απολύτως τίποτα. Είναι πολύ σημαντικό και αναφαίρετο δικαίωμα να γνωρίζουμε για το που ξοδεύτηκαν αυτά τα χρήματα που έχουμε συνησφέρει όλοι μας. 

Για να δώσουμε και δύο παραδείγματα, ο υπεύθηνος του livestreaming μας ενημέρωσε ότι ο εξοπλισμός που αγοράστηκε (με εκατοντάδες ευρώ και αυτός) είναι ανεπαρκής και ερασιτεχνικός. Επίσης τα μπλουζάκια των περισσοτέρων τουρνουά αγοράζονται (σε ποιά τιμή άραγε) από έναν συγκεκριμένο έμπορο αθλητικών ειδών από την Βόρεια Ελλάδα. Κανείς επίσης δεν ξέρει αν έγινε διαγωνισμός προτού πάρει ο συγκεκριμένος την εργολαβία και μιλάμε επίσης για τζίρο χιλιάδων ευρώ. Και άλλα πολλά

Ελπίζουμε επιτέλους τα ερωτήματα μας για τον οικονομικό απολογισμό να απαντηθούν και να ανακοινωθεί σε όλους μας έτσι ώστε να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα όπως αυτά που θήγουμε σήμερα.

Advertisements