Κρητικιές μπαλωθιές

γράφει ο Δημήτρης Καραογλανίδης 

Ένα διήμερο γεμάτο squash ήταν το Σαββατοκύριακο που πέρασε. Παίκτες απ’ όλο το νησί συναντήθηκαν στο Ηράκλειο για το Heraklion Squash Tournament, με μοναδικό σκοπό να μοιραστούν το πάθος τους γι’ αυτό το συναρπαστικό άθλημα. Στις εγκαταστάσεις του Aegeo Spas του Candia Maris διεξήχθησαν πάνω από 40 αγώνες προσφέροντας θέαμα, ενώ δόθηκε η ευκαιρία σε πολύ κόσμο να έρθει σε μια πρώτη επαφή με το άθλημα. Το πιο ευχάριστο στοιχείο του τουρνουά ήταν η συμμετοχή πολλών νέων παικτών/τριών. Η μικρότερη της παρέας, η 10χρονη Μυρτώ Παπαδάκη, έκλεψε την παράσταση με την αγωνιστικότητά της κι αποτέλεσε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την δυνατότητα εξέλιξης του squash στην Κρήτη.
Στον αγωνιστικό τομέα, στο κυρίως ταμπλό, ξεχώρισαν οι «μάχες» μεταξύ Τούλη Δημήτρη και Ξενάκη Δημήτρη, με τον Χανιώτη Ξενάκη να υπερισχύει τελικά με 3-1 σ’ένα παιχνίδι γεμάτο εναλλαγές στο σκορ και δυναμικούς πόντους. Το μεγαλύτερο σε διάρκεια παιχνίδι του τουρνουά ηταν αυτό μεταξύ των Κασκάτη Κώστα και Καφαντάρη Στέφανο που έληξε 2-3 με το 5ο game να λήγει 12-14, δίνοντας την ευκαιρία στον Καφαντάρη να παίξει στα προημιτελικά. Στα ημιτελικά παρακολουθήσαμε «εμφύλιες» διαμάχες μεταξύ των Καραογλανίδη Δημήτρη και Χριστόφορο Μπάτσο από τον σύλλογο του Ηρακλείου και των Σκαράκη Δημήτρη και Μαρκαντωνάκη Πέτρο από τον σύλλογο των Χανίων. Στον πρώτο αγώνα υπερίσχυσε ο Καραογλανίδης 3-0, με τον Μπάτσο ωστόσο να σημειώνει μερικά πολύ όμορφα winner shots. Στον 2ο ημιτελικό ο Σκαράκης πέρασε το διόλου ευκαταφρόνητο εμπόδιο του Μαρκαντωνάκη με 3-1. Είχε προηγηθεί στον προημιτελικό και η δύσκολη επικράτησή του επί του Σαρρή με 3-2, γυρίζοντας το παιχνίδι από 0-2. Στον τελικό ο Σκαράκης, που καθ όλη τη διάρκεια της 2ης μέρας του τουρνουά παρουσίασε αδιαθεσία, εμφάνισε σημάδια κόπωσης και δεν κατάφερε να πιέσει όσο αναμενόταν από έναν παίκτη της κλάσης του, χάνοντας από τον Καραογλανίδη σχετικά εύκολα 3-0 (11-5, 11-4, 11-2). Να σημειωθεί ότι ένα από τα φαβορί για την διεκδίκηση της 1ης θέσης, ο Γιώργος Περισυνάκης, έμεινε εκτός τουρνουά λόγω ενοχλήσεων στη μέση.
Στο ταμπλό των γυναικών η επικράτηση της Κικής Μαραζάκη ήταν εύκολη υπόθεση, μιας και το αντίπαλο δέος, η Τζωρτζίνα Βογιατζάκη έμεινε εκτός τουρνουά λόγω ασθένειας. Ο αγώνας που ξεχώρισε απο τις γυναίκες ήταν αυτός μεταξύ της Ελένης Ξυμέρη και της Χριστίνας Μποτζάκη. Η Χριστίνα κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος της σκορ και να ισοφαρίσει σε 2-2. Στο 5ο game όμως η Ελένη μπήκε πολύ αποφασισμένη και με όμορφες βαθιές μπαλιές επικράτησε της Χριστίνας 3-2. Ένα απο τα πιο θετικά στοιχεία του τουρνουά ήταν οι παρθενικές εμφανίσεις της Χριστίνας Μποτζάκη αλλά και της Όλγας Μπασάκη.

Την ψυχή, ίσως του τουρνουά, αποτέλεσαν οι αγώνες plate των ανδρών. Το πάθος και η αγωνιστικότητα ήταν περίσσεια. Οι μάχες του Patrick Hansen ενάντια στους Ανδρέα Χιωτάκη αρχικά και Κώστα Μαρή στη συνέχεια, είναι μια τρανή απόδειξη για την χρησιμότητα και την αξία των plate σ’ ένα τουρνουά. Ο Αμερικάνος παίκτης απ’ τα Χανιά υπερίσχυσε και στις δύο περιπτώσεις με 2-1 σε δύο εντελώς αμφίρροπους αγώνες. Μα τελικά όλα αυτά ήταν ο πρόλογος για τον τελικό των Plate μεταξύ Τσουχλαράκη Γιάννη και Σκαράκη Βαγγέλη. Οι δύο Χανιώτες κονταροχτυπήθηκαν με τον Γιάννη, παρόλο που βρέθηκε πίσω στο σκορ με 0-1, να κάνει την ανατροπή. Στο 3o και καθοριστικό game έμεινε συγκεντρωμένος μέχρι το τέλος και κέρδισε δίκαια 2-1 (10-12, 11-4, 11-6).

Μετά το πέρας της διοργάνωσης, κληρώθηκαν δώρα Karakal και τρίμηνα προγράμματα γυμναστηρίου προσφορά του Aegeo Spas του Candia Maris.
Η διοργάνωση του τουρνουά θα ήθελε να ευχαριστήσει καταρχήν όλους τους συμμετέχοντες για την αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος των αγώνων, το Coctail Bar Drink Easy και την Εταιρεία Χιωτάκης Energy Systems για την οικονομική στήριξή τους και το Φωτογραφείο του Κώστα Μαρή για την πλήρη κάλυψη των αγώνων.

Εις το επαναπαίζειν!

Advertisements