Η αλήθεια για το Ελληνικό σκουός

αναδημοσίευση του άρθρου της 11/2/13
Πολλά και διάφορα, αληθή και μη, θα έχετε ακούσει από διαφόρους ‘’ειδήμονες’’ του χώρου. Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε μια εικόνα για το τι συμβαίνει όσον αφορά την διοίκηση και εποπτεία του σκουός στην χώρα μας.

Το άθλημα του σκουός εδώ και πολλά χρόνια έχει αναγνωριστεί σαν άθλημα από το κράτος μέσα από απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) η οποία όμως θεώρησε ότι το άθλημα πρέπει να αναπτυχτεί μέσα από την Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Αντισφαιρίσεως (ΕΦΟΑ), στην οποία και το ένταξε, και όχι μέσα από μια ανεξάρτητη ομοσπονδία τοιχοσφαιρίσεως. Έκτοτε η ΕΦΟΑ, συμπεριέλαβε το άθλημα στο καταστατικό της, το οποίο μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε παρακάτω, και ανέλαβε την ανάπτυξη του ενώ η ΓΓΑ στην ετήσια επιχορήγηση προς την ΕΦΟΑ ονοματίζει ποσό ειδικά για την τοιχοσφαίριση και η ΕΦΟΑ επίσης προϋπολογίζει ένα ποσό για το σκουός και υποχρεούται επίσης να δίνει δημοσίως και τον απολογισμό, δηλαδή το τι δαπάνησε για το σκουός και που. Για την καλύτερη διοίκηση του αθλήματος της τοιχοσφαίρισης η ΕΦΟΑ καθόρισε μια επιτροπή τριών ατόμων από τον χώρο του σκουός με έναν συντονιστή από το ΔΣ της ΕΦΟΑ προκειμένου να αναλάβουν την αλληλογραφία με το εξωτερικό και να λαμβάνουν όλες τις αποφάσεις για το άθλημα. Τα τελευταία δυο χρόνια η επιτροπή αυτή με απόφαση του Προέδρου της ΕΦΟΑ έχει παυτεί και δεν υπάρχει. Μέχρι πριν πέντε χρόνια το ποσό που προϋπολόγιζε ετησίως η ΓΓΑ για το σκουός μέσω της ΕΦΟΑ ήταν περίπου 80.000-100.000 ευρώ το χρόνο εκ των οποίων μόνο ένα ποσό γύρω στα 10.000-15.000 ευρώ το χρόνο κατέληγε για ανάγκες του ελληνικού σκουός (αποστολές Εθνικών ομάδων, συνδρομή στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια ομοσπονδία, διοργάνωση αγώνων, οδοιπορικά αθλητών, σχολές juniors κλπ). Να σημειώσουμε ότι ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκε από τους ανθρώπους του σκουός το που δινόντουσαν αυτά τα χρήματα αναλυτικά και για ποιο σκοπό. Έστω και με αυτά τα ελάχιστα χρήματα το Ελληνικό σκουός όχι μόνο κατάφερε να επιβιώσει για δεκαετίες αλλά και να αναδείξει και βοηθήσει οικονομικά πολύ μεγάλους Έλληνες αθλητές με παγκόσμια κατάταξη, να διατηρήσει μια αξιόλογη Εθνική ομάδα με πολύ μεγάλες επιτυχίες (πρώτη Βαλκανική νίκη) και πλασαρίσματα σε Ευρωπαϊκά (πάντα ήταν μέσα στις πρώτες 18 χώρες σε σύνολο άνω των 30) και Παγκόσμια πρωταθλήματα και να διοργανώσει μεγάλα επαγγελματικά τουρνουά με όλους τους σημερινούς αλλά και παλαιότερους πρώτους της παγκόσμιας κατάταξης να έχουν αγωνιστεί στην χώρα μας. Σε αυτό βοήθησαν με το μεράκι τους, την τρέλα τους και τον χρόνο που διέθεσαν αρκετοί άνθρωποι, από τους παράγοντες έως και τους ίδιους τους αθλητές. Το μοναδικό σωματείο που συμπεριλαμβάνει στο καταστατικό του και στις εγκαταστάσεις του την τοιχοσφαίριση και που ανήκει στην ΕΦΟΑ είναι ο Όμιλος Αντισφαίρισης Αθηνών.

gga12Το 1997 και έπειτα από κίνηση φίλων του αθλήματος δημιουργήθηκαν κάποια σωματεία και κατατέθηκε φάκελος στο πρωτοδικείο για αναγνώριση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τοιχοσφαίρισης. Το δικαστήριο έλαβε θετική απόφαση αλλά στα επόμενα χρόνια αυτή η ομοσπονδία έγινε ανενεργή και παύθηκε. Πρώτον γιατί άλλαξε ο αθλητικός νόμος το 1999 που πλέον ζητούσε από τις υπάρχουσες ομοσπονδίες ως ελάχιστα σωματεία μιας ομοσπονδίας περισσότερα σωματεία από αυτά που είχε καταθέσει το σκουός, επίσης έθετε σαν όρο για δημιουργία ανεξάρτητης ομοσπονδίας το άθλημα να είναι Ολυμπιακό (κριτήριο που το άθλημα του σκουός δεν είχε) και επίσης να υπάρχει μόνο μια ομοσπονδία για κάθε άθλημα (και ήδη υπήρχε ομοσπονδία, η ΕΦΟΑ, που υπαγόταν το άθλημα και με απόφαση της δεν δεχόταν να του δώσει την ανεξαρτησία του). Δεύτερον έγινε ανενεργή γιατί δεν τηρούσε τα προβλεπόμενα δηλαδή ποτέ δεν προχώρησε σε αρχαιρεσίες, Γενικές Συνελεύσεις και εκλογές ενώ δεν τηρούσε τα προβλεπόμενα βιβλία. Έπειτα από όλα αυτά να σημειώσουμε την απαράδεκτη απαίτηση αυτών των ανθρώπων να τους αναγνωρίζουμε ακόμα και σήμερα σαν διοίκηση του αθλήματος και το επίσης απαράδεκτο γεγονός να τυπωθούν μπλουζάκια στο τελευταίο Πανελλήνιο πρωτάθλημα με το σήμα της υποτιθέμενης ομοσπονδίας τοιχοσφαίρισης. Στην φωτογραφία μπορείτε να δείτε την απάντηση της ΓΓΑ στο ερώτημα μας που αφορούσε την υποτιθέμενη ύπαρξη τέτοιας ομοσπονδίας και που φυσικά υποδεικνύει σαν ομοσπονδία για το άθλημα του σκουός την ΕΦΟΑ και μόνο αυτή.

Έπειτα από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η αρμόδια ομοσπονδία και όργανο που υπάγεται το άθλημα της τοιχοσφαίρισης είναι η ΕΦΟΑ και μόνον αυτή. Επίσης η ΕΦΟΑ βάση του άρθρου 27 του καταστατικού της, το οποίο επισυνάπτουμε εδώ, καθορίζει ότι η μοναδική υπεύθυνη για την δημιουργία κατάταξης και για την επίβλεψη τουρνουά τοιχοσφαίρισης είναι μόνο αυτή και συγκεκριμένα ο εκάστοτε Έφορος Αγωνιστικού. Και μέσα από αυτή την ‘’πάσα’’ φτάνουμε στις μέρες μας και στην δημιουργία της ΠΕΦΤ.

Η ΠΕΦΤ είναι μια επιτροπή που αγνά δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια από φίλους του αθλήματος και αρχικά μέσα από μια διαδικασία άτυπης ψηφοφορίας μέσω email που ανέδειξε μια πενταμελής επιτροπή με προβλεπόμενη θητεία μερικών μηνών. Με την λήξη αυτής της μικρής θητείας προκηρύχτηκαν νέες εκλογές με 7 υποψηφίους οι οποίοι άνευ εκλογών τελικά αποτέλεσαν την νέα επιτροπή με διετή θητεία. Σκοπός της ήταν και είναι να βάλει μια τάξη και να θέσει κάποιους κανόνες στο άθλημα στη χώρα μας αλλά και μετέπειτα να βοηθήσει και αυτή με την συνεργασία της ΕΦΟΑ στην ανάπτυξη του αθλήματος στην Ελλάδα. Να σημειώσουμε ότι αυτή η επιτροπή της ΠΕΦΤ δεν έχει καμία νομική υπόσταση μέχρι τώρα, δεν έχει αναγνωριστεί από ΓΓΑ και ΕΦΟΑ, δεν συστάθηκε ούτε καν σαν σωματείο παικτών-φίλων του σκουός, δεν έχει καταστατικό, γενικές συνελεύσεις κλπ και απλά ανέλαβε να βάλει μια τάξη στην διοργάνωση των τουρνουά και να δημιουργήσει μια ανεπίσημη κατάταξη που μέχρι τότε δεν υπήρχε με την ανοχή και την βοήθεια όλων μας καθώς εκείνοι που δημιούργησαν την υποτιθέμενη ομοσπονδία τοιχοσφαίρισης τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτα για να δημιουργήσουν μια αγωνιστική κίνηση στην χώρα μας και να ενώσουν τους φίλους του σκουός από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Να σημειώσουμε ότι η δημιουργία και επίβλεψη της επίσημης κατάταξης θα πρέπει να είναι από την ΕΦΟΑ. Επίσης επιχειρήθηκαν να μπουν κάποιοι κανόνες με ένα εγχειρίδιο, κανόνες όμως που δυστυχώς συχνά οι ίδιοι τους καταστρατηγούν. Πήραν πρωτοβουλίες για ‘’τιμωρίες’’, ακόμα και αυτές ήταν χάδι για τον θύτη, άδικες και ανισόρροπες χωρίς βέβαια να έχουν την οποιαδήποτε νομιμοποίηση. Αυτά όμως πλέον ανήκουν στο παρελθόν. Το ορθότερο στην μετέπειτα εξέλιξη της επιτροπής αυτής είναι να γίνει πλέον επίσημο σωματείο Ελλήνων παικτών οικονομικώς ανεξάρτητο μέσα από τις συνδρομές των μελών του με καταστατικό, αρχαιρεσίες και μέλη το οποίο θα ενταχθεί στην εκάστοτε ομοσπονδία του αθλήματος, στην περίπτωση μας της ΕΦΟΑ, και θα ασκήσει πίεση, ως μέλος της πλέον, προκειμένου να διεκδικήσει και να αναπτύξει το άθλημα στη χώρα μας.

Στη διάρκεια αυτής της πορείας των τελευταίων τριών χρόνων έγιναν και αρκετά θετικά για όλους μας όπως η μεγάλη αύξηση των ενεργών παικτών, η αύξηση των αγώνων που από 4-5 τουρνουά που γινόντουσαν κάθε χρόνο φτάσαμε στο να γίνονται περίπου είκοσι τουρνουά ετησίως σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Τα τουρνουά βέβαια να σημειώσουμε ότι γίνονται με το μεράκι και την πρωτοβουλία ιδιωτών που έχουν εγκαταστάσεις σκουός και η ΠΕΦΤ έκανε ενέργειες προκειμένου να τους ενώσει όλους αυτούς σε μια κοινή βάση. Από τα πολύ θετικά της ΠΕΦΤ, ή μάλλον καλύτερα τριών συγκεκριμένων ανθρώπων προ της δημιουργίας της ΠΕΦΤ η οποία διαχειρίστηκε την κατάταξη, η δημιουργία κατάταξης με σχεδόν 500 παίκτες εγγεγραμμένους. Να παρατηρήσουμε και να χειροκροτήσουμε την δημιουργία αρκετών νέων σωματείων στην επαρχεία πάντα με πρωτοβουλία των τοπικών παικτών, όπως στη Ρόδο, στο Ηράκλειο και στα Χανιά με την αύξηση μάλιστα των μελών τους τον τελευταίο χρόνο χάριν στην πολύ καλή δουλειά που κάνουν. Η επόμενη όμως κίνηση που δεν έχει γίνει ακόμα είναι αυτά τα σωματεία να ενταχθούν στην δύναμη της ΕΦΟΑ προκειμένου να έχουν και δικαίωμα ψήφου αλλά και να ασκήσουν πίεση για την δημιουργία μιας καθολικά αποδεκτής επιτροπής για το σκουός στην ΕΦΟΑ. Οι καλύτεροι επίσης Έλληνες παίκτες με την ιδιότητα πλέον του προπονητή προχώρησαν στην εκμάθηση του αθλήματος και σε αυτούς που παίζουν στην επαρχεία μια πολύ θετική κίνηση και πρωτοβουλία με στόχο την ανάπτυξη και εκτός Αθηνών.

Είχαμε όμως και μερικά αρνητικά, πολύ σημαντικά για την πορεία του αθλήματος μας. Η Εθνικές μας ομάδες ανδρών και γυναικών μετά την επιτυχία τους στους Βαλκανικούς αγώνες και την άνοδο της ανδρικής ομάδας στην πρώτη κατηγορία της Ευρώπης ουσιαστικά διαλύθηκαν λες και έπρεπε να τιμωρηθούν για τις μεγάλες αυτές επιτυχίες! Δεν έχουμε εκπροσώπηση σε επίπεδο εθνικών ομάδων τα τελευταία δυο χρόνια στην Ευρώπη, πράγμα το οποίο δεν έχει ξανασυμβεί από το 1974! Και σύντομα και για βιολογικούς λόγους δεν θα υπάρχει καν η δυνατότητα συμπλήρωσης Εθνικής ομάδας… Η άτυπη αυτή επιτροπή της ΠΕΦΤ δεν ασχολήθηκε καθόλου με το αγωνιστικό σκουός παρά μόνο με τα αστέρια των τουρνουά και τις κληρώσεις που όμως δεν είναι το αντικείμενο της ανάπτυξης ενός αθλήματος. Η ΕΦΟΑ η οποία είναι και η βασική υπεύθυνη για τις Εθνικές σταμάτησε την επιχορήγηση του σκουός καθώς έχει πλέον μεγάλες δυσκολίες από την μείωση της επιχορήγησης του κράτους. Δεν έχουμε πλέον κανένα αθλητή στις παγκόσμιες κατατάξεις ανδρών και γυναικών καθώς σταμάτησε η βοήθεια της ΕΦΟΑ την στιγμή που πριν μερικά χρόνια είχαμε 6 αθλητές και αθλήτριες με παγκόσμια βαθμολογία και μάλιστα δυο αθλητές στους πρώτους 100 στον κόσμο, τους δυο πρώτους Έλληνες έως και σήμερα. Σε αυτό ευθύνεται η ΕΦΟΑ η οποία συνεχίζει να στέλνει αποστολές εθνικών ομάδων τένις ακόμα και στους εφήβους αλλά όχι τις Εθνικές ομάδες σκουός. Δεν έχουμε καταφέρει τίποτα όσων αφορά την ανάπτυξη του αθλήματος στις μικρές ηλικίες, δεν υπάρχει ο παραμικρός προγραμματισμός ακόμα και για τους πέντε-έξι υπάρχοντες εφήβους και συνεχίζουμε να ψάχνουμε έτοιμους παίκτες ομογενείς από το εξωτερικό. Σταμάτησε η διοργάνωση μεγάλων επαγγελματικών διεθνών τουρνουά που και αυτά όμως γινόντουσαν στο παρελθόν από ιδιώτες, τον ΟΑΑ, το Vari Sports club, το Hyatt.

Και τέλος φτάνουμε να θίξουμε και το οικονομικό αποτέλεσμα των τελευταίων τριών χρόνων που αφορά όλους μας καθώς έχουμε συμβάλει στην συγκέντρωση κάποιου ποσού για το οποίο και πάλι έως τώρα δεν υπάρχει ενημέρωση και προγραμματισμός για το τι θα απογίνει.

Ελπίζουμε όλοι μας σε καλύτερες μέρες στον χώρο του Ελληνικού σκουός και σύντομα το άθλημα να ξαναβρεί τον δρόμο του…

εδώ μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε το καταστατικό της ΕΦΟΑ

Advertisements