Ανοιχτή επιστολή από τον Πέτρο

Δημοσιεύουμε ανοιχτή επιστολή του Πέτρου Τζαμαλούκα με προτάσεις που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του squash στην Ελλάδα.

Αγαπητοί φίλοι του σκουός,

έχουν ήδη περάσει σχεδόν δύο χρόνια από την δημιουργία της ΠΕΦΤ, ήμουν και εγώ μέλος στην πρώτη θητεία της και μάλιστα με τιμήσατε με την ψήφο σας καθώς ήμουν πρώτος σε ψήφους. Στις επόμενες εκλογές όμως δεν έθεσα υποψηφιότητα διότι θεώρησα ότι ασχολούμασταν μόνο με συγκεκριμένα πράγματα (αστέρια/κατηγοριοποίηση τουρνουά και ranking) και δεν προχωρούσαμε σε ανάπτυξη του αθλήματος στην χώρα μας ενώ επίσης έβλεπα ότι μερικοί προσπαθούσαν να περάσουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον εαυτό τους και έτσι αποφάσισα να μην συμμετέχω στη νέα επιτροπή.

Ως έξω από την ΠΕΦΤ πλέον παρατηρώ ότι συνεχίζει να ασχολείται και να αναλώνεται μόνο με αυτά τα δύο πράγματα, δηλαδή αστέρια/κατηγοριοποίηση των τουρνουά και ranking, χωρίς να ασχολείται με πολλά άλλα πιο σημαντικά και απαραίτητα. Κάποιος θα πει ότι ο αριθμός των τουρνουά και των παικτών υπερδιπλασιάστηκε και ότι πλέον υπάρχει και μια κατάταξη αλλά σε αυτό επιτρέψτε μου να αντιλέγω ότι τα τουρνουά γίνονται έπειτα από ιδιωτική πρωτοβουλία χωρίς να τρέχει η ΠΕΦΤ για αυτά, με εξαίρεση το Πανελλήνιο, και ότι η κατάταξη κάθε μήνα ανανεώνεται με ευγενική πρωτοβουλία από τον κ. Πετρόπουλο που και αυτός είναι εκτός επιτροπής. Ο ρόλος της ΠΕΦΤ προς τους ιδιώτες που κάνουν τουρνουά πρέπει να είναι συμβουλευτικός. Να σημειώσω βέβαια εδώ την δημιουργία του εγχειριδίου και να συγχαρώ για αυτό αν και υπάρχουν αρκετά λάθη σε αυτό που θα πρέπει να διορθωθούν.

Οι Εθνικές ομάδες δεν έχουν καμία προσοχή από την ΠΕΦΤ, ενώ θα έπρεπε, και εξαρτιόνται μόνο από το φιλότιμο των παικτών της. Έτσι η Εθνική ανδρών δεν συμμετείχε φέτος στους Πανευρωπαϊκούς απέναντι στις καλύτερες είκοσι ομάδες της Ευρώπης, όταν με τόσο κόπο πέρσι κέρδισε την άνοδο στην κατηγορία με αποτέλεσμα να ξαναπέσει, και δεν υπερασπίστηκε τον τίτλο της στους Βαλκανικούς λόγω έλλειψης χρημάτων και ενδιαφέροντος της επιτροπής. Οι δε κοπέλες με δική τους πρωτοβουλία και την βοήθεια πολλών από εσάς μάζεψαν χρήματα για να συμμετέχουν σε Πανευρωπαϊκούς και Βαλκανικούς.

Σκοπός λοιπόν αυτής της επιστολής μου είναι να σας προτείνω ένα πρόγραμμα βγαλμένο από την εμπειρία μου αλλά και από το ότι γίνετε από ΟΛΑ τα υπόλοιπα κράτη παγκοσμίως πάνω στο οποίο θα πρέπει κατά την γνώμη μου να δουλέψουμε όλοι μας το επόμενο διάστημα για να βγει επιτέλους το άθλημα από το τέλμα των τελευταίων χρόνων. Θα τα γράψω επιγραμματικά και αν θα θέλατε λεπτομέρειες και την βοήθεια μου είμαι διαθέσιμος όποτε το θελήσετε.

Α) Δημιουργία μητρώου αθλητών

Είναι απαραίτητο κάθε παίκτης να έχει το δελτίο του που θα αναγράφει το όνομα του, τον σύλλογο του και τον αριθμό μητρώου του με ετήσια συνδρομή και με χαρτί από καρδιολόγο. Αποστολή του μητρώου αυτού και στην ΕΦΟΑ για να δείξουμε επιτέλους ότι πλέον υπάρχουν πολλοί αθλητές στο άθλημα. Επίσης να παροτρύνουμε την δημιουργία σωματείων που θα ενταχθούν στην ΕΦΟΑ και να εντάξουμε τα ήδη υπάρχουσα σε αυτήν και μετά την μελλοντική δημιουργία της δικής μας ομοσπονδίας, που όλοι ευχόμαστε, μεταφορά σε αυτήν.

Β) Προκήρυξη Διασυλλογικού πρωταθλήματος

Ομάδες club αποτελούμενες από 3 άνδρες & 1 γυναίκα, αγωνιστικές Τετάρτες από Σεπτέμβριο έως Μάιο, οι ομάδες από την επαρχεία θα έρχονται ένα ή δύο σαββατοκύριακα τον χρόνο στην Αθήνα να αντιμετωπίζουν όλες τις Αθηναϊκές ομάδες μαζί μέσα σε τρείς μέρες.

Γ) Προγραμματισμός για τις Εθνικές ομάδες

Συμμετοχή τους απαραίτητα σε Βαλκανικούς, Πανευρωπαϊκούς και σε Παγκόσμιους με έσοδα από κάρτα αθλητού και sponsorship κ.α. Επίσης τοποθέτηση ομοσπονδιακών προπονητών (πχ στις γυναίκες μπορεί να είναι κάποιος παίκτης της εθνικής ανδρών)

Δ) Προπονητές

Αυτή την στιγμή τα μόνα club που έχουν διπλωματούχους από την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία δηλαδή αναγνωρισμένους προπονητές είναι ο ΟΑΑ, το Vari Sports Club, το Holmes και το Ηράκλειο. Να κατευθύνουμε υποχρεωτικά τους ενδιαφερόμενους προπονητές σε αυτές τις σχολές της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας προκειμένου να έχουμε ικανά στελέχη για την ανάπτυξη επίσης σε juniors.

ΣΤ) Δημιουργία σχολών για μικρά παιδιά

Μπορούν να δημιουργηθούν τρία ομοσπονδιακά κέντρα εκμάθησης και πρωταθλητισμού για juniors , δύο σε Αθήνα και ένα σε Θεσσαλονίκη.

Ε) Διαιτητές

Αυτή την στιγμή τα τουρνουά μας είναι σε σαθρές βάσεις καθώς γίνονται διαιτησίες από ανθρώπους που προσφέρονται αλλά δεν έχουν παρακολουθήσει κανένα σεμινάριο, δεν γνωρίζουν βασικούς κανόνες και δεν έχουν καμία εμπειρία. Επίσης οι επιδιαιτητές των τουρνουά τις περισσότερες φορές ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τους παραπάνω. Να κατευθύνουμε τους ενδιαφερόμενους μελλοντικούς διαιτητές στα σεμινάρια της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας και ακόμα να προσκαλέσουμε κάποιον από την επιτροπή διαιτησίας της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας σε κάποιο από τα τουρνουά μας για να τους κάνει σεμινάριο.

Ζ) Τμήμα Τύπου

Να υπάρχει ένας άνθρωπος που να φτιάχνει και να στέλνει τα δελτία τύπου στα ΜΜΕ για προβολή του αθλήματος έπειτα από κάθε event/τουρνουά.

Υπάρχουν αρκετά αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν αλλά αυτά τα θεωρώ απαραίτητα και πολύ σημαντικά να τα ξεκινήσουμε ΑΜΕΣΑ για την ανάπτυξη του αθλήματος. Είμαι στην διάθεση σας σε οτιδήποτε χρειαστείτε.

φιλικά,

Πέτρος Τζαμαλούκας

Advertisements