Οδηγός νέων παικτών

Το squash σε επαγγελματικό επίπεδο είναι ένα παιχνίδι πολύ γρήγορων μετακινήσεων που απαιτεί κινητικές δεξιότητες, ταχύτητα και εξαιρετική φυσική κατάσταση. Σαν νέοι παίχτες μπορείτε να ξεκινήσετε με πολύ λιγότερα προσόντα, απλώς πάρτε μια μπάλα και ρακέτα και ξεκινήστε το παιχνίδι. Στη συνέχεια, με τις κατάλληλες προπονητικές οδηγίες, μπορείτε να μάθετε τη σωστή τεχνική και τακτική του αθλήματος με απώτερο σκοπό να παίζετε σωστά, πιο εύκολα και σίγουρα πιο ευχάριστα.

Οι βασικές αρχές του παιχνιδιού είναι ο παίχτης να χτυπά τη μπάλα προς το μπροστινό τοίχο μέχρι ο αντίπαλος να μην μπορεί να την επιστρέψει. Οι παίχτες πρέπει να πατάνε τουλάχιστον το ένα πόδι καθαρά στο service box κατά τη διάρκεια του σερβίς. Πρέπει να στείλουν τη μπάλα ανάμεσα στη service line και την out line (μπροστινός τοίχος) και να προσγειωθεί στο αντίθετο πίσω τεταρτημόριο που βρίσκεται ο αντίπαλος. Για να συνεχίζεται το παιχνίδι, η μπάλα μπορεί να παίζεται σε όλες τις πλευρές του γηπέδου αλλά πρέπει οπωσδήποτε να περάσει από τον μπροστινό τοίχο και να μην σκάσει δεύτερη φορά στο έδαφος. Το παιχνίδι σταματά στις περιπτώσεις που η μπάλα χτυπήσει δυο φορές στο πάτωμα, χτυπήσει τη μπάλα προς το πάτωμα πριν τους τοίχους ή ακουμπήσει στις γραμμές short και out line. Ο παίχτης χάνει πόντο και στη περίπτωση που η μπάλα ακουμπήσει πάνω του στη πορεία της για τον τοίχο ή αν εσκεμμένα εμποδίσει τον συμπαίκτη του να φτάσει τη μπάλα. Αν έγινε άθελά του μπορεί να ζητήσει επανάληψη (let).

Το σκορ φτάνει μέχρι τους 11 πόντους (1 game) αλλά αν είναι 10-10 συνεχίζεται το μέτρημα μέχρι ένας παίχτης να πάρει διαφορά δυο πόντων (11-13, 15-17κ.α.). Ένα ματς παίζεται συνήθως στα 5 games (best of five).

Το squash είναι πολύ δημοφιλές άθλημα σε άλλες χώρες και είναι ευκαιρία να γίνει και στη χώρα μας. Επισκεφθείτε το μοναδικό γήπεδο της πόλης μας, εγκεκριμένο και από την Ομοσπονδία. Μπορείτε να κάνετε χρήση γηπέδου ή ατομική προπόνηση με εξοπλισμό που στην αρχή παρέχεται από εμάς. Όλες οι ηλικίες μπορούν να γνωρίσουν το άθλημα αφού υπάρχει και η δυνατότητα εκμάθησης mini squash με τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Κανόνες ασφαλείας για νέους παίχτες

Οι νεοεισερχόμενοι παίχτες στο squash προτιμάται να αναζητούν τις οδηγίες του προπονητή ο οποίος εύκολα και σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να τους διδάξει τις βασικές αρχές του αθλήματος, συμπεριλαμβανομένων και των κανόνων ασφαλείας γεγονός που θα τους βοηθήσει να απολαύσουν το άθλημα, να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και ταυτόχρονα να αποφύγουν να τραυματίσουν τον εαυτό τους και τους άλλους παίχτες. Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε βασικούς κανόνες ασφαλείας:

-Πρέπει πάντα να κάνετε προθέρμανση πριν ξεκινήσετε το παιχνίδι και αποθεραπεία μόλις αυτό τελειώσει.

-Μην παίζετε ανταγωνιστικά μέχρι πραγματικά να μάθετε πώς να παίζετε σωστά και μην είστε υπερβολικά φιλόδοξοι όταν είστε νέοι στο άθλημα.

-Μην παίζετε αν δεν αισθάνεστε καλά στην υγεία σας πριν ή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

-Μην παίζετε για τουλάχιστον δύο ώρες μετά από ένα γεύμα. Να πίνετε άφθονα υγρά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

-Μην παίζετε μετά από κατανάλωση αλκοόλ και αποφύγετε το κάπνισμα όσο μπορείτε.

-Ποτέ μην κάνετε πάρα πολύ ζεστό ή πάρα πολύ κρύο ντους μετά το παιχνίδι-το νερό πρέπει να είναι χλιαρό.

-Να φοράτε κατάλληλα παπούτσια (indoor-non marking shoes) και βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός σας είναι σε καλή κατάσταση.

-Αν φοράτε γυαλιά οράσεως πρέπει να είναι άθραυστα (ζητήστε τα ειδικά σχεδιασμένα για το squash γυαλιά).

-Μην γυρίζετε πίσω, αν ο αντίπαλός σας κάνει προσπάθεια να χτυπήσει τη μπάλα ακριβώς πίσω από εσάς.

-Η ασφάλεια του αντιπάλου σας είναι στα χέρια σας. Αν δεν μπορείτε να χτυπήσετε την μπάλα χωρίς τον κίνδυνο να τραυματίσετε τον αντίπαλό σας, ζητήστε επανάληψη φάσης.

Θυμηθείτε ότι το squash είναι πάντα ένα παιχνίδι και οφείλετε να σέβεστε τον αντίπαλό σας. Εγωιστικές συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στο squash.

Φροντίστε τον εαυτό σας, τους αντιπάλους σας και το παιχνίδι